Rönttönen

Kainuulaisten oma suolaisen makea herkku.

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä (SMM) suojatut Kainuun rönttöset ovat kuhmolainen perinneherkku ja Kaesan Kotileipomon ylpeys. Rönttösten valmistus alkaa jo leivontaa edeltävänä päivänä, kun täytteen perunat keitetään, survotaan ja perunasurvokseen sekoitetaan ruisjauhoja mikä saa seoksen imeltymään yön aikana. Rönttösen täyte eli ”röppö” saadaan sekoittamalla imeltyneeseen perunasurvokseen puolukoita, sokeria ja ripaus suolaa. Kainuun rönttösen kuori on rukiinen ja hieman paksumpi kuin riisipiirakoissa. Lopuksi kuoren reunat rypytetään kauniisti, jolla saadaan rönttöselle ominainen pyöreä muoto.

Kaesan Kotileipomon Kainuun rönttöset valmistetaan kotimaisista perunoista ja lähialueiden puolukoista, jolloin maku on varmasti muikea ja perinteisen hapanimelä. Rönttöset rypytetään käsin ja siksi jokaisessa rönttösessämme näkyy leipuriemme ammattitaidon kädenjälki.

tahka50x13

Resepti

Kätevän emännän rönttösresepti:

 

Tee ruistaikinaa melkoinen möykky. Aineet ovat vesi, jauhot, ripaus suolaa ja hyvä jauhopeukalo. Hae pottuja kellarista, mutta varo pimeässä hiirenloukkuja. Viskaa ukollesi villasukat uunilta ja komenna ulos halkoja hakkaamaan. Keitä potut pehmeiksi. Keittoaikana voit kipaista puolukkatiinusta survosta motillisen. Survo lämpimät potut ja sekoita niihin ruisjauhoja. Ripistele jauhoja seoksen päälle, peitä astiat liinalla ja jätä lämpimään paikkaan toviksi imeltymään. Muista hämmentää silloin tällöin. Sekoita pottuimellykseen puolukkasurvosta tukeva annos, mausta sokerilla ja suolalla ja anna seoksen vielä muhia puolisen tuntia. Aloita rönttösten kuorien leipominen. Malli on oikeaoppisesti pyöreä, mutta sopiva taiteellinen vapaus on sallittua. Lotkauta kuorelle rönttösröppöä ja rypytä reunat. Paista rönttöset 275 asteessa. Kopostele jotta ovat varmasti kypsiä, voitele voilla ja jätä hiukan jäähtymään. Istahda vaikka kiikkutuoliin ja nautiskele voinokareella höystetty rönttönen kahvin kera. Jos sinulla ei ole jauhopeukaloa eikä tottelevaista ukkoa, niin osta hyvä ihminen aitoja Kainuun rönttösiä Kaesalta. 

 

smmEU
Maantieteellinen suojamerkintä?

Hyvä kuori tarvitsee ansaitsemansa sisällön.

Leipomossamme valmistetaan joka päivä myös riisipiirakoita sekä useita muita erimakuisia piirakoita eli ”teoksia”. Täysmaitoon keitetty puuro takaa herkullisen maun riisipiirakoihimme, mitkä ovatkin kappalemäärissä mitattuna suosituin tuotteemme! Riisipiirakoita valmistetaan myös laktoosittomina.

”Teokset”, eli erilaisilla mauilla täytetyt piirakat ovat leipomomme ylpeys. Muun muassa porkkanalla, lantulla, perunalla, lämminsavuporolla, mustikalla sekä lämminsavulohella täytetyt piirakat ovat täyttäviä ja herkullisia vaihtoehtoja perinteiselle riisipiirakalle. Kaikki teoksemme ovat laktoosittomia ja niitä on mahdollista tilata myös pienempänä, suupalan kokoisena cocktailteoksena kuten myös riisipiirakoita ja rönttösiäkin!

Kainuulaisten Teosten tarina alkaa pula-ajan pirteistä, jolloin emännät käyttivät piirakoihin täytteenä raaka-aineita mahdollisuuksien ja saatavuuden mukaan. Monesti pääosaa näyttelivät kainuun maaperän antimet, tämä ajatus on säilynyt myös nykyisiin Kaesan teoksiin, mutta pula-ajan nuukailun olemme jättäneet pois.

Lisätietoja

Lisätiedot:

Pakkauskoot:

TUOREENA:

Irtotuotteena, *3-9 kpl/pussi, 120 kpl/laatikko.

PAKASTEENA:

9kpl/pss, 120kpl/ltk.

Säilyvyys: 4vrk tuoreena, 2kk pakasteena.

Muuta:

*Pakkauskoot vaihtelevat tuotekohtaisesti.

Riisipiirakka

Kuori: Ruis- ja vehnäjauho, vesi, suola, rypsiöljy ja hiiva
Täyte: Täysmaito, riisi ja suola

Kainuun Rönttönen

(laktoositon, imelletty)
Kuori Ruis- ja vehnäjauho, vesi, rypsiöljy ja hiiva
Täyte Peruna, puolukka, sokeri ja suola

Porkkanapiirakka

(laktoositon)
Kuori Ruis- ja vehnäjauho, vesi, rypsiöljy, suola ja hiiva
Täyte Porkkana, riisi, laktoositon kerma, sokeri ja suola

Lanttuteos

(laktoositon)
Kuori Ruis- ja vehnäjauho, vesi, rypsiöljy, suola ja hiiva
Täyte Lanttu, siirappi ja sokeri

Perunapiirakka

(laktoositon)
Kuori Ruis- ja vehnäjauho, vesi, rypsiöljy, suola ja hiiva
Täyte Peruna, laktoositon kerma ja kananmuna

Yrtti-Peruna

(laktoositon)
Kuori ruis- ja vehnäjauho, vesi, suola, rypsiöljy ja hiiva
Täyte peruna, juusto, kananmuna, laktoositon kerma, tilli, timjami, valkosipuli ja suola

Mustikkateos

(laktoositon)
Kuori Ruis- ja vehnäjauho, vesi, suola, rypsiöljy ja hiiva
Täyte Suomalainen Mustikka, ruisjauho ja sokeri

Kasvis-Aura

(laktoositon)
Kuori Ruis- ja vehnäjauho, vesi, rypsiöljy, suola ja hiiva
Täyte Peruna, porkkana, palsternakka, selleri, laktoositon kerma, aurajuusto ja kananmuna

Ohrapiirakka

(laktoositon)
Kuori Ruis- ja vehnäjauho, vesi, suola, rypsiöljy ja hiiva
Täyte Laktoositon kerma, ohrasuurimo ja suola

Poroteos

(laktoositon)
Kuori ruis- ja vehnäjauho, vesi, suola, rypsiöljy ja hiiva
Täyte savuporonliha, riisi, kinkku, laktoositon kerma, juusto, suola ja mustapippuri

tahka50x13

Kainuussa leivotaan perinteisesti avokukkoja.

Kaesan kalakukot ovat kainuulaiseen tapaan leivottu avokukoiksi. Juureen valmistettu, pelkästään ruisjauhoista tehty taikina antaa herkullisen pohjan kotimaiselle kirjolohelle ja Kitkan muikuille, jolloin mausteeksi tarvitaan vain ripaus suolaa. Kaesan venekukot ovat erinomainen tarjottava juhlissa, ne ovat näyttävä lisä pitopöytiin sekä helposti leikattavissa annospaloiksi!

Kaesalla valmistuvat myös peruna- ja lanttukukot, niin avomallisina kuin perinteisinä umpikukkoina. Peruna- ja lanttukukkoihin herkullista lisämakua antaa savupekoni. Suositellaan nautiskeltavan aidon voin kanssa!

Kalaa käytämme reilusti ja se on aina laadukasta. Muikku on kitkan viisasta, joka on saanut perimätiedon mukaan lempinimensä Venäjän vallankumouksen aikaan. Noihin aikoihin myös Koillismaalta lähti ihmisiä rakentamaan sosialistista ihannevaltiota, mutta joku hoksasi nimetä tämän pienen kalan Kitkan Viisaaksi, koska se oli tarpeeksi fiksu ettei lähtenyt, vaikka olisi itään päin virtaavia jokia pitkin mukaan myös päässyt..

Toinen selitys lempinimelle tulee siitä, että tämä pieni ja vikkelä kala voi joskus olla myös hankala saada saaliiksi. Kumpi pitäneekään sitten paikkansa, kala itsessään on edelleen herkullinen.

tahka50x13

Kaesan Ruistikut ovat rapsakoita ja runsaskuituisia naposteltavia moneen tilanteeseen.

Kaesan ruistikut ovat maistuva ja kuitupitoinen vaihtoehto sipseille ja suolakekseille. Puolukka-, ja mustikkatikut saavat maanläheisen makunsa kotimaisista marjoista ja marjojen makeutta ryhdittää Kaesan oma ruisjuuri. Suurempaan makeannälkään sopivat suklaatikut pitävät huolen että herkuttelun lomassa myös hyvät ravintoaineet tulee nautittua rukiin muodossa.

Rukiiset leipätikut sopivat niin illanistujaisiin kuin eväsrasiaankin ja ne maistuvat niin dipattuina erilaisiin kastikkeisiin kuin ihan sellaisenaankin. Pitkään säilyvät tikut ovat myös oivallinen lahja niin kylään meniäisiksi, sukulaisille ja tuttaville kuin muillekin hyvän ruuan ystäville!

Uutuutena nokkoskukka, joka ei oikeastaan ole nimensä mukaisesti tikku. Kukkaan olemme käyttäneet ärmätin kuivattua nokkosta. Ruistikuissa makuina ovat: maustamaton ruis, puolukka, mustikka ja suklaa.

tahka50x13

Lisätietoja

Lisätiedot:

Pakkauskoot:

yksittäispakattuna, *20 kpl/laatikko.

 

Säilyvyys: 6kk, 

Rasiakoko 240g ja nokkoskukka 70g.

 

Muuta:

*pakkauskoot ammattilaisille 20/64rss/ltk.

Ruokaleipä

Kaesan Kotileipomon ruisleipä on ehtaa ruisleipää, juureen leivottua ja rakkaudella paistettu rapeakuoriseksi. Raaka-aineluettelon pituus ei päätä huimaa, vaan siihen kuuluu vain neljä ainesosaa: ruisjauhoa, vettä, Kaesan omaa leipäjuurta ja suolaa. Ruistaikinasta syntyy perinteisen ruisleivän lisäksi myös pikkulimput, hiilikot, patongit sekä vuokaleivät.Ruisleivän lisäksi Kaesalla valmistetaan myös vaaleita leipiä; mm. spelttileipää, kauraleipää sekä kaura-karpaloleipää sekä erilaisia sämpylöitä, vesirinkilöitä ja patonkeja.

tahka50x13

Ruisleipä 700g

Ruislimppu 700g

Pikku limppu

Pikku limppu

Spelttileipä

Spelttileipä

Perunarieska

Perunarieska

Nyrkkirieska

Nyrkkirieska

Kaura-Karpalo

Kaura-Karpalo

Maalaisleipä

Kaesan maalaisleipä

Kauraleipä

Kauraleipä

GLUT. Pellavaleipä

Pellavaleipä gluteenittomista raaka-aineista

Patongit

Vehnä, Juusto ja Valkosipuli

Makea Kahvileipä

Suussa sulavan pullataikinan salaisuus kaikessa yksinkertaisuudessaan on mielestämme kardemumma ja voi. Kaesan pitkot, munkit, korvapuustit, voisilmäpullat, kierteet ja solmut on valmistettu juuri tätä periaatetta noudattaen ja herkullisia täytteitä säästelemättä. Tuoretta pullaa paistetaan leipomossamme päivittäin!

Kaesan kakkuja saa myös gluteenittomista raaka-aineista valmistettuina. Täytekakut perinteisistä kermakakuista kinuski- ja suklaapäällysteisiin kakkuihin saavat sisäänsä aitoa marjaa sisältävät hillot ja täytteet. Ja kesällä tietenkin tuoreet mansikat koristavat upeita mansikkakakkujamme.

Mukavaa vaihtelua kahvipöytään Kaesalta saa myös hyydykekakkujen muodossa. Sesongeittain vaihtuvien makujen lisäksi on jatkuvassa tuotannossa mm. mustikka-valkosuklaa-, mango- ja puolukkakakut. Kaikki kakut on mahdollista koristella myös asiakkaan toiveiden mukaisesti!

Muita konditoriatuotteitamme ovat myös pikkuleivät, voileipäkakut, wienerit, porkkanakakut, browniet ja tietenkin erikoisemmat sesonkituotteet kuten Runebergin tortut ja laskiaispullat.

tahka50x13